BIOAKTÍVNE LÁTKY V TOKAJSKÝCH VÍNACH A ICH VPLYV NA ZDRAVIE
BIOAKTÍVNE LÁTKY V TOKAJSKÝCH VÍNACH A ICH VPLYV NA ZDRAVIE
Kategória: | KNIHY |
---|
ABSTRAKT
Osobitý charakter vínam z vinohradníckej oblasti Tokaj dodávajú neskoro dozrievajúce
odrody vinica hroznorodého Furmint, Lipovina a Muškát žltý schopné hrozienkovať a vytvárať cibéby, dodržiavanie oxidatívnej technológie výroby tokajského vína, uskladnenia a vyzrievania vína. Tvorba cibéb vyžaduje osobité podmienky, ktoré vznikaj iba v niektorých
klimatických rokoch. Je nutné aby bobule hrozna v období zamäkania dosahovali priemernú
cukornatosť' ≥ 21 °NM a boli splnené priaznivé klimatické podmienky (slnečná, teplá, dlhá
jeseň s rannými hmlami) pre napadnutie ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon, ktorá
spôsobí zmeny, ktoré vedú k tvorbe cibéb s vyšším obsahom fruktózy a mnohých bioaktivných látok.
Tokajské víno s obsahom 12 - 13 objemových % alkoholu vyzrieva (2 - 8 rokov) v
nedoliatych 150 - 300 1 dubových sudoch s povytiahnutými zátkami, v hlbokých (8 - 16 m)
tufových pivniciach s pivničnou mikroflórou, so stabilnou teplotou okolo 9 °C, vlhkosťou 85
- 90 % dodáva tokajským vinam špecificky aromaticky, chuťový (chlebovinkovú chuť) a farebný profil (jantárové sfarbenie). V klimaticky priaznivých rokoch sa vyrábajú Tokajské
výbery 3 - 6-putñové. O tom, že tokajské vina sú významným zdrojom polyfenolov a
antioxidačnej aktivity sme preukázali chemickými analýzami.
Z výsledkov stanovenia sme jednoznačné potvrdili, že tokajské vina sú bohatým zdrojom polyfenolov ......
Vedeckými a odbornými štúdiami sme zdokumentovali pozitívne prínosy konzumácie malého množstva vína v spojitosti so srdcovocievnymi ochoreniami a poukázali na to, že iba nadmerná konzumácia alkoholu má negatívne dôsledky na zdravie, ktoré sa prejavujú s výskytom rakoviny, poškodenie mozgu, ochorenie srdca a podobne.
Poukázali sme, že víno znižuje hladinu LDL-cholesterolu, zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu a znižuje agregáciu krvných doštičiek. Na pozitívnych účinkoch vína na zdravie sa podieľajú polyfenolové látky, ktoré v spojitosti s alkoholom vykazujú.....
OBSAH KNIHY:
Predslov....
|
1. Vinohradníctvo a vinárstvo vo svete a na Slovensku. |
|
|
1.1. Botanická charakteristika vinica hroznorodého (Vitis vinifera L.) ... |
13 |
|
1.2. Klimatické a pôdne podmienky pestovania vinica hroznorodého |
27 |
|
1.3. História vinohradníckej oblasti Tokaj... |
31 |
|
1.4. Vinohradnícka oblasť' Tokaj ... |
37 |
|
1.5. Tokajské odrody vinica. |
42 |
|
2. Bioaktivne latky a antioxidačný potenciál vinica hroznorodého .. |
70 |
|
2.1. Víno a jeho vplyv na ludsky organizmus... |
82 |
|
3. Stanovenie bioaktivnych látok v tokajských vínach a vplyv |
|
|
na metabolizmus človeka... |
108 |
|
3.1. Materiál a metodika.. |
108 |
|
3.2. Metódy chemickej analýzy vzoriek tokajských vín... |
108 |
|
3.3. Vplyv vína Tokajsky výber „4-putñový" |
|
|
na vybrané biochemické ukazovatele krvi |
111 |
|
4. Vyhodnotenie výsledkov z experimentov ... |
114 |
|
4.1. Obsah celkových polyfenolov v tokajských vinách |
115 |
|
4.2. Stanovenie antioxidačnej (antiradikálove) aktivity tokajských vín |
|
|
metódou DPPH... |
120 |
|
5. Využitie poznatkov pre podporu zdravia. |
151 |
|
6. Zoznam použitej literatúry. |
153 |
|
7. Zoznam obrázkov... |
193 |
|
8. Zoznam tabuliek |
194 |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.