Pét-Nat alebo Pétillant Naturel v preklade znamená prírodne resp. prirodzene šumivé .
U nás novinka, no vo Francúzsku s výrobou začali už pred 500 rokmi.
Dnes Pét Nat vychádza z najstaršej francúzskej výroby šumivých vín Méthode Ancestrale- v preklade Metóda predkov.
Je to víno vyrobené prvotnou fermentáciou muštu priamo vo fľaši, čím vznikol tlak- bublinky CO2.
Pét Nat spoznáte aj podľa toho, že fľaša má korunkový uzáver.
Víno je väčšinou nefiltrované so sedimentom prírodných kvasiniek, ktoré „popapali cukor a odfúkli“ si už spomínaný oxid uhličitý (CO2).
Pred otvorením je dôležité víno podchladiť na maximálne 6 ºC a pred otvorením korunky jemne uvoľniť tlak vo fľaši.
Tak predídete, zbytočnému vystrieknutiu vína.
Návod na otvorenie tu:
Víno je nefiltrované, takže nie je číre a vo fľaši môžu plávať kvasnice. Nie je to závadou vína, dokonca to dodáva zamatovosť, až krémovosť. Pét Nat sa dá tiež prirovnať k nefitrovanému pivu, aj keď sa jedná o víno.
V našej ponuke nájdete aj šumivé vína vyrobené Méthode Traditionelle s ktorou začali v oblasti Champagne vo Francúzku. Je to takzvaná tradičná metóda, kde víno je vyrobené sekundárnou fermentáciou základného vína vo fľaši. U nás sú takéto vína známe ako sekt.
Viac o tejto tradičnej metóde, nájdete v tomto blogu:
Rozdiel PÉT NAT vs. SEKT v skratke:
Pét-Nat- Pétillant Naturel- Prirodzene šumivé
Alkohol: 10 obj.%
V predaji 0,75l alebo celý kartón 6x0,75l