Pét Nat vs. Champange

bum-bac-bannerPét-Nat alebo Pétillant Naturel v preklade znamená prírodne resp. prirodzene šumivé .

U nás novinka, no vo Francúzsku s výrobou začali už pred 500 rokmi.

Dnes Pét Nat vychádza z najstaršej francúzskej výroby šumivých vín Méthode Ancestrale- v preklade Metóda predkov.

Je to víno vyrobené prvotnou fermentáciou muštu priamo vo fľaši, čím vznikol tlak- bublinky CO2.

Pét Nat spoznáte aj podľa toho, že fľaša má korunkový uzáver.

Víno je väčšinou nefiltrované so sedimentom prírodných kvasiniek, ktoré „popapali cukor a odfúkli“ si už spomínaný oxid uhličitý (CO2).

Pred otvorením je dôležité víno podchladiť na maximálne 6 ºC a pred otvorením korunky jemne uvoľniť tlak vo fľaši.

Tak predídete, zbytočnému vystrieknutiu vína.

Návod na otvorenie tu:

 

Víno je nefiltrované, takže nie je číre a vo fľaši môžu plávať kvasnice. Nie je to závadou vína, dokonca to dodáva zamatovosť, až krémovosť. Pét Nat sa dá tiež prirovnať k nefitrovanému pivu, aj keď sa jedná o víno.

V našej ponuke nájdete aj šumivé vína vyrobené Méthode Traditionelle s ktorou začali v oblasti Champagne vo Francúzku. Je to takzvaná tradičná metóda, kde víno je vyrobené sekundárnou fermentáciou základného vína vo fľaši. U nás sú takéto vína známe ako sekt.

Viac o tejto tradičnej metóde, nájdete v tomto blogu:

⇒ BLOG- Champagne vs. Sekt 

 

 

Rozdiel PÉT NAT vs. SEKT v skratke: 

bumbac-sekt

Pét-Nat-  Pétillant Naturel- Prirodzene šumivé
Alkohol: 10 obj.%

V predaji 0,75l alebo celý kartón 6x0,75l

 

CHCETE OCHUTNAŤ ! 

⇒ kliknite tu produkt....

 

 

Späť do obchodu