Tokajský výber 3 putňový
Klasika zo stredovekej pivnice.
Category: | TOKAJ CLASSIC |
---|---|
? Color: | biele |
? Type: | sladké |
? Style of wine: | tradičné |
? Wine collection: | TOKAJ CLASSIC |
? Bubbles: | bez bubliniek |
TOKAJSKÝ VÝBER 3 PUTŇOVÝ
Na ich výrobu je potrebné samorodné víno a z prezretého hrozna povyberané botrytické hrozienka – cibéby.
Číslo 3- je skutočný počet putní naplnených cibébami , ktoré sa sypú do kade, mechanicky sa rozšliapu alebo rozdrvia a pritom sa podlievajú samorodným vínom. Putňa má obsah 22 až 25 kg cibéb a množstvo vína, ktorým sa podlieva je historický 136 l zo suda s označeným „göncský „.
Po macerácií cibéb vo víne, po 2 až 3 dňoch, sa hustá masa lisuje a víno steká do dubových sudov. V stredovekej tokajskej tufovej pivnici vyzrieva minimálne 2 roky. Čím je vyšší počet putní, tým je výber extraktívnejší, mohutnejší aj so zvyšujúcim sa obsahom zvyškového cukru z cibéb.
S počtom putní stúpa aj koncentrácia všetkých aromatických, buketných a všetkých vzácnych látok, ktoré vnímajú naše zmysly.
SLADKÉ
Ročník: 2009
Tokajské víno
Víno s chráneným označením pôvodu
Víno zo Slovenska- Vinohradnícka oblasť Tokaj
Alkohol: 11 obj.%
Zbyt.cukor: 65 g/l
Celkové kyseliny: 7,67 g/l
Objem: 0,5l , Balenie: Kartón 6x0,5l